Doorgaan naar hoofdcontent

Mindfulness, hype of hulpmiddel?

Het idee van Mindfulness: Zachtmoedig aandachtig zijn in het hier en nu. Om te onderzoeken wat dat inhoud volg ik een cursus. Negen weken lang elke dinsdag ruim twee uur les in het aandachtig leven. Dat de cursus het bedrag van het eigen risico kost neem ik voor lief, misschien heb ik de rest van mijn leven wel veel plezier van. 

Samen met acht anderen doe ik de cursus. We leren drie kwartier liggen op een matje en concentreren op de ademhaling, je lichaam en het erkennen van de afleiding. De eerste keer werd ik na een kwartier al gek. Ik hoorde iedereen ademen, iemand snurkte, mijn lijf werd stijf en mijn gedachten waren overal behalve bij de instructies. Nu heb ik ooit ergens gelezen dat je iets drie keer moet proberen, dus dat besluit ik te doen.

We leren over de driehoek van aandacht: gedachten, fysieke ervaringen en emoties. Als mens zijn we gewend om veel te denken en onze gedachten bepalen alles en we vergeten soms de rest. Mindfulness maakt bewust van die fysieke sensaties en emoties. Je hiervan bewust zijn en dit accepteren zonder te oordelen is de boodschap.

Al snel leren we (gelukkig) ook actieve vormen van mindfulness. Op matjes verspreid door de ruimte gaan we heel bewust en geconcentreerd yoga oefeningen doen. We leren hoe we ons thuis goed kunnen inspannen om vervolgens optimaal te kunnen ontspannen. En het huiswerk is lekker afwisselen tussen meditaties en yoga. YES! Eindelijk je eigen invulling van de manieren waarop je mindfulness kunt toepassen. 

Aan mijn 'huiswerk' ben ik niet elke dag toegekomen, maar ik leerde al snel om goed te ontspannen en was helemaal om. De meditaties geven energie, maken je beter bestand tegen irritaties en de opdrachten zorgen dat je bewuster leeft en beter voor jezelf zorgt. Ook al doe ik niet dagelijks mijn meditatie of yoga (lees: twee of drie keer per week) toch merk ik verschil. Ik voel mij rustiger, heb mijn hoofd beter op orde en leer dingen lekker langs me neer te leggen. Ik ben in het nu en maak me niet zo druk meer om dingen die geweest zijn en die gaan gebeuren. Ik zie de perfectie in de imperfectie en ik geniet er van, nu. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zien en gezien worden: in de sauna en online

Afgelopen vrijdag in de sauna ving ik een gesprek op. Over hoe we kijken naar andere lichamen. De man in kwestie bekeek andere mannen vanuit het perspectief: fit of een niet fit lijf. De vrouw keek naar leeftijd en gewicht en gezond ouder worden. Of iemand zichzelf verzorgt. En hoe ze een slank jong lichaam kan bewonderen en er voor haar ook een leeftijd is waarbij (te) slank niet meer vrouwelijk is. Ze beschreef dat ze zichzelf later iets voller mooi zou vinden, 'als het vel slapper wordt, dat dan wat meer opvullen'. Hij was dat met haar eens. Ze schatte zichzelf goed in op haar criteria. Hij vond haar het mooiste die er rondliep.  Wat mij bijbleef was een opmerking over de druk van social media. Dat vrouwen daar meer last van hebben dan mannen. En in gedachten vond ik dat opmerkelijk. Vroeg ik mij af hoe dat voor mannen is. Hoe dat voor ons vrouwen is. En hoe dat komt.  Ervaar ik zelf druk van social media? Nee, niet echt. En natuurlijk wel. Maar de afgelopen jaren heb ik mi...

Let's shower naked!

Deze zomer zwem ik bij het openluchtzwembad De Papiermolen. Daarna ontdoe ik mij graag van het chloorlaagje. Er zijn hier zes douches, twee aan twee, in een u-vorm. Je staat ruim genoeg om elkaar niet te raken, maar ook weer in zo'n kleine ruimte dat je elkaar bewust of onbewust toch wel ziet staan. Waarom is dat relevant? Nou, omdat ik het graag wil hebben over of je nou gaat douchen in je badkleding of bloot.  Wat is hier de etiquette?  Hoe "hoort" het? Hoe doen anderen het? En wat wil ik eigenlijk?   Op een rijtje:  De dames en heren hebben gescheiden kleedkamers en douches. Je staat hier met alleen vrouwen. Oke, soms met een moeder en haar kinderen waar weleens een jongetje tussen zit. Enfin.      Shampoo en zeep is super slecht voor je badkleding, omdat het de stof beschadigd. En zwemkleding maken en afdanken is heftig voor het milieu, dus daar wil je het liefst lang mee doen.  Met een beetje research online vind ik oude artikelen waarin...

Back to therapy

Ik heb gesprekken met iemand die ervoor heeft gestudeerd. Ik werk aan mezelf en probeer mezelf beter te begrijpen. Met hulp van een therapeut.  Je kunt eindeloos boeken lezen, podcasts luisteren en met vriendinnen praten, maar je blinde vlekken? Die ziet een professional toch het best. Net als de linkjes tussen vroeger en nu, die ik zelf niet zie omdat ik er middenin zit. Zij wel. En dat is een verademing. Ken je de uitdrukking getting your wires crossed ? Afgelopen maandag ontdekte ik dat er in mijn brein wat draadjes verkeerd aangesloten zijn—figuurlijk dan. Je pikt gedurende je leven zoveel dingen op. Vanuit huis, school, werk, de mensen om je heen etc. Een groot deel van wat je leert, hoe cliché ook, is vanuit huis. Uit je gezin of het gebrek daaraan.  Hoe ging dat bij jou? Leerde je omgaan met conflict? Iets rustig uitpraten of werd er bij ruzie een telefoon opgegooid en daarna gedaan alsof er niks was gebeurd? Werd een conflict opgelost, vermeden of verzwegen? ...